fbpx

Част 1

 В този пост се стремим да дадем максимално полезни съвети за интериори, подчинени на мотото Black OR White – тези, които залагат предимно на тъмни или пък на светли нюанси в цялостното решение и излъчване на пространството.

Първата част на поста е посветена на тези от вас,които обичат …

the DARK

Side

Темата за тъмното и светлото в интериора е наистина безкрайна, но и много важна, затова решихме да разделим този пост на две – за да дадем достатъчно изчерпателна информация и за двете категории. Първо ще  ви покажем и ще анализираме интериори, в които доминират тъмните цветове, без значение дали са ахроматични, студени или топли.

На базата на проучването ни, на мненията на някои световни дизайнери и най-вече на собствения си опит, ще развенчаем и схващането за това, че тъмните интериори са мрачни и стесняващи пространството.

Важно е да се знае, че в интериора един цвят никога не се тълкува сам по себе си. Той е в съчетание с определен материал и се вземат предвид характеристиките и на двете – светлосила, наситеност, както и текстура, способност да отразява или поглъща светлина и други.

А сега се впускаме в примерите, които сме ви подбрали, и ще изтъкнем всички добри способи и принципи на интериора, използвани в тях.

Атмосферата

Това е субективната част на дизайна и зависи изцяло от нас и нашите възприятия. Но все пак можем да категоризираме светлите интериори като по-приветливи, въздушни и свежи, а тъмните пък като по-магнетични, ,,тежки“ и драматични.

Определено тъмните интериори се срещат по-рядко, но не защото са по-лоши, а по-сложни за овладяване откъм дизайн, особено ако не го прави професионалист, и определено се иска капка смелост преди да посегнеш към стената, нанесяйки първата четка тъмно синя боя например.

И все пак добре направените тъмни интериори се отблагодаряват на притежателите си с доза артистичен ексентризъм, магнетичност и характер, който ги кара да изпъкват и да бъдат запомнени като нещо различно.

• Повърхностите

Както вече споменахме, в интериора не се говори отделно за един цвят като самостоятелен елемент, защото той винаги се съчетава с текстурата на съответната повърхност.

В конкретния пример основното усещане е на тъмен интериор, но в същото време има доста ,,звънко“ звучене от металиците и другите повърхности, които отразяват светлината. Например ламперията, която е със сатиниран финиш, или пък тапицерията на спалнята от плюш, дори чаршафите на леглото. Като допълнение, рамката на огледалото и осветителните тела са от метал с гладък златист финиш, които отразяват още повече светлина.

Крайният резултат е тъмен интериор, който не е мрачен и неприветлив, а е с меко, уютно и интимно звучене – тъкмо като за спалня. 

• Тъмни нюанси +

осветление

Локалното осветление е изключително ласкаво за тъмните интериори. Това могат да бъдат лампиони, настолни лампи и въобще всички осветителни тела, които работят в определена зона като спомагателно осветление.

 При стени решени в ахроматични цветове топлото локално осветление внася допълнителна топлина към неутралното сиво.

Achromatic +

Ахроматични са цветовете бяло, черно и всички сиви, заключени между тях. Парадоксално, ахроматичен означава безцветен, без цвят, защото в тях няма и капка от основните цветове. 

Когато решите да заложите на такъв ,,безцветен“ цвят за някоя от стените си, имайте предвид, че те се нуждаят от леко стопляне и обогатяване. Ето как:

ДЪРВЕНИ ЕЛЕМЕНТИ

Това могат да бъдат мебели и аксесоари, разположени на или непосредствено до сивата стена. В конкретния случай килимът в топло бежово също играе съществена роля за стопляне на пространството, а белите аксесоари, завеси и первази внасят доста свежест.

ДЪРВЕНЯТ ПОД

Паркет или дюшеме с естествен цвят и ахроматични стени създават перфектен баланс, като едновременно се подчертават взаимно. Металните елементи действат като акценти с различна текстура и цвят и контрастират на фона на тъмната стена.

ТОПЛИ ЦВЕТОВЕ

Това може да бъдат цветовете на диван, кресло или картина в топлата гама, поставена на графитена стена, а може както в случая да бъде и спалното бельо. Завивките са основен компонент в спалнята, затова е добре да се мисли и за техните цветове и десени.

Шоколадова стена

Това разбира се не е буквално, въпреки че би било прекрасно, ако наистина имаше стена от шоколад ( която да не е от къщичката на баба Яга!)

Интериорът, който сме подбрали, е решен изцяло в топли цветове, а богатството му идва от там, че гамата е изключително разнообразна. Намираме шоколадово кафяво, умбра, охра, бордо, неаполитанско жълто и т.н., като всички са с различна светлосила. Това е една от тънкосите на дизайна – да има не само различни цветове, но и различна светлосила, иначе всичко би изглеждало плоско и равно.

Цветовете са меки и нежни – без искрящи и първосигнални тонове, като така се създава спокойна атмосфера. 

Цялата тази визуална топлина и богатство на нюанси и цветове създава уютно и приканващо пространство.

• Сиво и сиво

Сивото е изключителен благодатен нюанс, стига да знаете как да го използвате. Разглеждаме конкретния пример и установяваме, че колоната, столовете, таванът, ключовете и контактите, завесите, барът, кухнята и диванът – всички те са в сиво, обаче (!) нека погледнем всеки елемент поотделно.

Колоната като цяло е сива, но всъщност това е облицовка от плоскости с текстура на камък, който има своя шарка и не е еднообразна, едноцветна и равна повърхност. Столовете, диванът и завесите са със сив плат, само че са различни нюанси на топло сиво ( сиво + бежово) и различна светлосила. Дамаската сама по себе си има текстура, релеф – плат с грапава повърхност, който също не е равна и плоска материя. Барплотът и кухнята са пак в тъмно, но леко стоплено сиво, като има матирани и гланцови повърхности.

Обединяването на много елементи в гамата на един цвят, но в същото време определянето на различен тон и нюанс за всеки отделен елемент създава цялостни и много визуално богати интериори.

• Наситен цвят

До сега обърнахме доста внимание на сивото, затова сега се насочваме към по-наситените цветове, каквото е зеленото при този интериор. Подът е от полиран бетон и е с неутрален цвят, което позволява на останалите елементи да изпъкнат. Акцент е металният шкаф, който внася различна текстура и индустриален стил, както и коженият диван и тъканият килим. А цялата цветовата гама е вдъхновена от природата и нейните тонове – сиви, кафяви, зелени и бежови. 

 

• Синьо от дълбините

Изискан и стилен интериор с три основни цветови компонента – бяло и златист металик за акцентите и естествено – кобалтово синьо.

Стената и декоративните панели над перваза са боядисани в същия нюанс. Така действат като единен монолитен елемент, без да се разделя стената по хоризонтала. Интересното тук е, че диванът е избран в много близък нюанс. Това прави синьото доминанта в два основни елемента, а целият интериор е изискан и едновременно дързък.  (Когато искате нещо подобно, задължително вземете мостра от дамаската на дивана, когато избирате цвета на стената. Или обратното.) 

Акцентите в металик и белите елементи от останалото обзавеждане изпъкват на фона на синьото. Подът е паркет – светъл и ,,топьл“ и заедно със златистите аксесоари и синята стена оформят чудесно съчетание.

 

TRUE / 

FALSE?

Прието твърдение в интериора е, че тъмните цветове стесняват пространството и визуално приближават ограждащите повърхности – стени и тавани. Но всъщност се оказва, че това, както и всяко друго правило, има изключение.

Студените тъмни цветове – кобалтово, пруско, турско синьо, сиво-синьо, стоманено синьо и т.н, както и зеленикавите нюанси, които напомнят дълбините на море, океан или езеро, всъщност ни създават една друга представа за цвета и повърхността, на която е нанесен. А именно – дълбочина. Тоест повърхност с подобен цвят създава илюзията за много празно пространство зад себе си.

Това е така, защото цветовете ни въздействат визуално и подсъзнателно. При този механизъм се задейства асоциацативното ни мислене, което всъщност разширява възприятията ни за конкретеен цвят до понятията, с които го свързваме. Тъмно синьо-зелено-сивите нюанси ни напомнят за морска и океанса шир и правят едно пространство, боядисано в тях, да изглежда, че се шири и след стените си.

 

• Керемидено

Цветовата гама на целия интериор е вдъхновена от керемидено червеното и всеки елемент е негов оттенък. Светлите под и стена в дъното внасят свежест, като в същото време ,,освобождават“ пространство, за да изпъкне основният наситен цвят.

Тук бихме искали отново да изтъкнем ролята на спалния текстил и неговата важност като дизайн и цвят. В една средно голяма стая със стандартно двойно легло спалното бельо има около 15-20 % площно присъствие. Така че е добре да се мисли за него и като елемент на дизайна и да се опитате да си представите как се връзва в цялата стая.  

 

• Индустриален стил

Индустриалният интериор се характеризира с големи пространства, с ясно изявени конструктивни елементи, свободностоящи ажурни стълби, големи прозорци и по-груби текстури. Самите материали, които са отличителни за него –  бетон, стомана, дърво и тухли, са в тъмните цветови регистри, а от там и цялостната гама.

И все пак заради отвореността на помещенията, ажурността на елементите, мащаба и многото прозорци, индустриалните интериори изглеждат просторни и въздушни. Дървените елементи и тухлата контрастират, но и допълват бетона и стоманата, като се създава перфектен баланс между материалите.

• Тъмната кухня

Тази кухня е разположена в ниша във вътрешността на помещението. Вместо да се следва логиката да се боядиса в светли тонове, за да изглежда по-светла, тук е приета друга концепция. Всички материали, които са използвани, са тъмни – гранитогреса, паркета, плоскостите с дървесна текстура, барплота и т.н. Обаче има цели седем източника на светлина – във и под всички шкафове (4), вградени в тавана, релса със спотове и разположени над масата. 

Освен това има и много гладки повърхности, стъкло и огледало, които увеличават и осветяват пространството, като отразяват светлината.

Многото малки светлоизточници, топло-неутралната светлина и дървесните повърхности правят прострнството приятно и прикнващо, а атмосферата – уютна и задушевна.

• Алтернатива на латекса

Освен латекс могат да бъдат използвани всякакви видове облицовки, панели и ламперии, както е в тази спалня. Дървото на стената внася топлина в помещението, а фрезоването на панелите е интересен пластичен елемент.

При съчетаването на дървени текстури на пода и на стените е добре да се вземе обработена мостра и от двете, за да се види комбинацията помежду им.

Accents 

Някои интересни похвати, с които да създадете акцент. и да отличите интериора си.

Плочките

Плочките шеврон напоследък са голям хит, но тук по-интересното е комбинацията между мат и гланц. Определено е интересна композиция, за което спомага и отразената светлина.

3 Акцента

Боравенето с акценти е много важно за интериора – колко да са, колко големи, какви и т.н. Тук имаме три – розовите чаршафи, бялото платно и пенделите в металик. Ако се махнат, стаята няма да е същата.

Дръзки елементи

Като някакво неписано правило е, че тъмните интериори са по-удачни за екстравагантни и шантави дизайни. Този пример го потвърждава, а арт полилеят е централен елемент.

• И за десерт:

100 % BLACK

Понеже този пост е за тъмните интериори, какво по-тъмно от черното?С изключение на снимката, лампата и страниците на книгите, които проблясват някъде от нощния шкаф, всичко останало е в черен цвят – истинска нощна сянка! 

Галерия

Разгледайте галерията за още идеи за тъмни интериори, а можете дори да се вдъхновите и собствения си дом!

 

Снимки: pinterest

Блог

Не пропускай и останалите ни блог постове и почерпи вдъхновение за собствения си дом или офис! 

Ако имаш въпроси или нужда от съдействие, насреща сме!

Неконвенционален дизайн на кухнята

Вдъхновение заКухнятанетрадиционнен ДИЗАЙН Как не просто да разнообразим познатия облик на кухнята, а тотално да го променим? Вариантите за това са много, но в този блог пост ви показваме един конкретен похват. Събрали сме решения в различни стилове, но обединени от...

Color & Light in Interior Design

Color & Light in Interior Design

Светлината и световете в дизайна на домаСподеляме с вас тези няколко следващи страници, с които участвахме в презентация на темата Colour & Light in Interior Design. Oсвен усет за добър дизайн, има и няколко правила, които успешните дизайнери следват, за да...

Aкцeнти в интериора

Aкцeнти в интериора

АКЦЕНТИ40+ вдъхновяващи идеиТази статия е посветена на това как бързо и лесно да трансформираме белите празни стени в невероятни акцентни елементи. С цвят, картина или красива мебел - вариантите са много, а ние сме събрали страхотни примери как да го направите....

Living Room Ideas Part 2

Living Room Ideas Part 2

ДНЕВНАТАИдеи и интериори VOL.2Продължаваме темата за интериора на дневната с Част 2. Приготвили сме ви нова порция свежи идеи за това толкова важно за дома пространство и се надяваме, че ще откриете нещо полезно и вдъхновяващо за вас. :))) Част 1 можете да намерите в...

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This