fbpx

7 Философии за живота

Избрали сме да ти сподлим седем филосифии за живота от седем различни места по света, всяка от които се стреми да ни покаже свой начин за постигане на щастието. Прочети по-надолу какви са те и виж коя се доближава най-много до твоето виждане за щастлив живот.

1. Hygge

Hygge /hoo-gah/ е идея за начин на живот, произхождаща от Дания. Нейн фокус са удоволствието и благоденствието, които черпим от малките неща в живота. Hygge е уютното усещание, което получаваме, докато пием топъл чай и четем книга. Или пък спокойствието, което ни изпълва, когато запалим любимата си свещ. Hygga може да ни даде  дори допита на мекия зимен шал.

Hygge ритуал

Това мже да бъде съботният следобяд, когато имаш повече време за себе си. Прекарай го с ароматни свещи, топла напитка и приятно четиво.

Малките неща

Hygge се крие в приятното усещане, когато навън е свил студ, а ти се наметеш с топъл шал или пуловер.

Hygge у дома

Създай такава атмосфера вкъщи, че винаги да ти е уютно, приятно и топло ,,отвътре“.

2. Lagom

Lagom /lah-gom/ е шведска житейска философия и означава ,,Не прекалено много, не прекалено малко.“ В основата й са заложени умереността и щастливият живот с правилното количество вещи и принадлежности. Lagom призовава за простичък и устойчив живот, за баланс между работата и удоволствието и за прочистване от ненужното.

3. Eclectism

Еклектизъм е концептуален метод, който не се придържа към една-единствена парадигма, а преплита разнообразни теории, стилове и идеи, за да даде допълнителен поглед към даден субект. Еклектиката може да се отнася за абсолютно всичко, включително и дизайна. Тя е валидна дори и за човешката личност – всестранна, интресна и различна.

Симбиоза

Успешно преплитане на няколко принципа и стилове.

Умереност

Еклектиката не означава вихрушка от хаос и пренаситеност. Напротив, може да бъде стилна и премерена.

Разнообразие

Еклектиката е като човешката личност – всестранна, с много интереси и занимания. И всичко се балансира добре.

4. Wabi Sabi

Wabi Sabi /wah-bee sah-bee/ е eдна от най-древните житейски философии в Япония и се базира на намирането на красота в несъвършенството. Нейна основна цел е да ни научи да сме щастливи с това, което имаме, преди да посегнем за повече.

В дизайна Уаби Саби търси връзка с естествените материали и акцентура на автентичността. На кратко казано, за предпочитане са оргинални и ръчно направени изделия, отколкото масова продукция.

 

Богатство

За Уаби Саби несъвършенствата са предимство. Те носят отпечатъка на времето и красотата на природата.

Връзка с природата

Акцент са естествените материали и форми, а идеално правите линии са табу.

История

Всеки ръчно изработен предмет носи част от душата на създателя си и има своя история, за разлика от тези, излезли от поточната линия.

5. Gezellig

Gezellig /hei-sell-ik/ е холандска идея за начин на живот, която също като Hygge се фокусира на щастието от малките неща в живота. Разликата е, че за Lezellig това щастие идва от споделени с близки хора моменти.

6. Friluftsliv

Friluftsliv e норвежка философия на живот, която буквално се превежда като ,,живот на въздух“. При нея всичко се свежда до радостта от това да си навън сред природата и красивите й пейзажи. Това чувство може да се намери по време на поход за Седемте Рилски езера или пък докато просто седиш в парка и наблюдаваш растенията около себе си.

Friluftsliv набляга на важността от нуждата да се откъснем от всякакви дигитални устройства и да излезем на слънчева светлина и свеж въздух.

7. Boho

Бохемският lifestyle се характеризира най-вече със стремеж към свобода за себеизразяване, с любов към философията, изкуството и литературата. Бохемите са творчески личности, без да е задължително да се занимават професионално с изкуството, но неговото присъствие е неизменно в живота им. За тях енергията на всяка положителна мисъл или жест, които отправят към Вселената, намира път обратно към самите тях.

Галерия

Коя е любимата ти философия за живота?

Снимки: pinterest

Блог

Не пропускай и останалите ни блог постове и почерпи вдъхновение за  своя дом или офис!

Ако имаш въпроси или нужда от съдействие, насреща сме!

Неконвенционален дизайн на кухнята

Вдъхновение заКухнятанетрадиционнен ДИЗАЙН Как не просто да разнообразим познатия облик на кухнята, а тотално да го променим? Вариантите за това са много, но в този блог пост ви показваме един конкретен похват. Събрали сме решения в различни стилове, но обединени от...

Color & Light in Interior Design

Color & Light in Interior Design

Светлината и световете в дизайна на домаСподеляме с вас тези няколко следващи страници, с които участвахме в презентация на темата Colour & Light in Interior Design. Oсвен усет за добър дизайн, има и няколко правила, които успешните дизайнери следват, за да...

Aкцeнти в интериора

Aкцeнти в интериора

АКЦЕНТИ40+ вдъхновяващи идеиТази статия е посветена на това как бързо и лесно да трансформираме белите празни стени в невероятни акцентни елементи. С цвят, картина или красива мебел - вариантите са много, а ние сме събрали страхотни примери как да го направите....

Living Room Ideas Part 2

Living Room Ideas Part 2

ДНЕВНАТАИдеи и интериори VOL.2Продължаваме темата за интериора на дневната с Част 2. Приготвили сме ви нова порция свежи идеи за това толкова важно за дома пространство и се надяваме, че ще откриете нещо полезно и вдъхновяващо за вас. :))) Част 1 можете да намерите в...

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This