fbpx

Чували сте понятието текстура, но не сте напълно сигурни за значението и приложението му? Не се притеснявайте, сега ще ви обясним какво представлява и защо всъщност е толкова важно за интериора.

Цялостният облик на даден интериор или дори на всеки негов съставен елемент се определя от материалните му характеристики. Това са форма, размери, мащаб, цвят и текстура. Както цветът и десенът на предметите, така и текстурата има особено важна роля, защото влияе на визуалното и сетивното възприятие.

Спомнете си как при допир различните повърхности оставят различно усещане. Стъкло, дърво, текстил… Всички те имат различна текстура и биват възприемани по различен начин. Текстурата се определя от структурата и финиша на материала и може да бъде матирана или лъсква, груба или фина, грапава или гладка, като тези й характеристики карат предметите да изглеждат леки или тежки, твърди или меки, влияят на усещанията, на отразяването или абсорбирането на светлина.

Представете си дневната си в два варианта. Нека в първия предметите запазват цветовете си, но сякаш са направени от еднакъв материал. Във втория вариант всичко е в един и същи цвят, но с различни текстури – гладки, грапави, лъскави, матирани и т.н.  Разбира се, във втория случай интериорът изглежда по-богат, докато в първия – плосък и недовършен. Това е така, защото чрез текстурите мозъкът ни си набавя не само визуални данни за предметите като цвят и форма, но и сетивна информация, т.е. как бихме усетили дадена повърхност, ако я докоснем. Така например гладките и лъскави повърхности като стъклото, които отразяват светлината, създават модерно, но студено усещане, докато грапавите като текстил и дърво – усещане за топлина и уют.

Ключът в създаването на успешни интериори е правилното съотношение между отделните предмети и техните материални характеристики – форма, размери, цвят и текстура. Що се отнася до последното, можете да подсилите различните текстури, като комбинирате контрастите – гладки и грапави, лъскави и матови. Тайната е в намирането на баланс. Съчетанията са безкрайни и зависят от вкуса и избора ви!

Не пропускайте да разгледате комбинациите, които сме ви подготвили, за да се убедите още повече в силата на текстурите!

Източник: Pinterest

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This