fbpx

Какво е 

Hygge

и как да го постигнем?

Представи си как четеш любимата си книга, докато си под някое пухкаво меко одеало. Или аромата на прясно обелени портокалови кори.

Представи си как пиеш чаша чай на топло, до запалената камина, докато дървата в нея тихо пукат. Или пък как цяла събота се наслаждаваш на любими стари филми, нахлузил/а меки плетени чорапки и пиеш топло какао.

Е, току-що успя да си представиш ХЮГА, защото всичко това е част от него.

Хюга не е точна наука…

А усещане.

Хюга идва от датската дума Hygge, която означава приятно състояние и усещание за уют и спокойствие. Точно затова да практикуваш Хюга е толкова лесно и няма почти никакви правила – защото се определя от вътрешното усещане на всеки. 

Сега когато вече знаеш какво е Хюга, вероятно осъзнаваш колко често си бил/а в това състояние, без да осъзнаваш. А пък датчаните даже са му дали име. 

Одеала, възглавнички и приятни цветове

Връзка с природата

Приятни материи и ръчно направени декори

Свещи и мека светлина

Топлина в студените дни

Топлина, но не като физична величина, а като усещане, чувство за комфорт, състояние на спокойствие и блаженство, което сами намираме и определяме.

Вероятно причината датчаните и норвежците (те също имат принос към Хюга)  да търсят и дефинират такова понятие се корени в простата причина, че северът и неговият суров климат далеч не са щадящи за живеещите в него. Когато половината година денят е едва няколко часа,  дългите нощи са безкрайно потискащи, а навън е страшен студ, единственото решение е да създадеш свое лично убежище – място или дори ритуал за домашен уют и спокойствие, което да те зарежда с приятни емоции.

Физическото здраве е също толкова важно, колкото и емоционалното, затова и Хюга набира толкова голяма популярност. Защото ни отделя от привидностите и обръща вниманието към вътрешното ни благоденствие. А именно – щастлив живот, моментите с любимите ни хора, благодарността за малките хубави неща. 

Характеристики на Хюга

 Подбрали сме някои от видимите характерни черти на Хюга, които са се затвърдили като имидж на тази философия / усещане. Те със сигурност ще ти помогнат да достигнеш до това състояние на спокойствие, вътрешен и домашен уют. Виж кои са!

 

•Свещи и лампички

Казахме, че Хюга е въпрос на усещане и има безброй форми и измерения, но пък има и някои характеристики, които ясно го отличават.

Една от тях е меката приглушена светлина, била тя свещи, лампички, нощна или настолна лампа, светеща в топла незаслепяваща светлина.

Любопитен факт относно свещите – Дания е една от страните с относително най-голямо потребление на восъчните продукти. А вие можете дори да ги направите сами с пчелен восък и етерични масла, за да бъдат максимално естествен продукт. Освен това и ще изпълнят въздуха с деликатен приятен аромат.

• Поднесено красиво

Хюга със сигурност не е философия, която да те кара да следиш колко горещ шоколад си изпил/а или колко бисквитки безследно са изченали от буркана. Каквото и да пиеш – чай, греяно вино, какао или лимонада, нека е сервирано в красива чаша в топли меки цветове. Храним се не само с устата и стомаха, но и с очите. А когато храната ,,плакне“ и окото, тогава е храна и за тялото, и за душата.

• Възглавнички и одеала

И то по много. Това важи с пълна сила за възглавничките. Колкото повече, толкова по-добре, така че когато се облегнеш на тях, да потънеш като в облак. Можеш да използваш еднакви  или да комбинираш с различни форма и размер.

Цветовете са меки, нежни и неутрални, като голяма роля играят текстурите, разнообразието и наслагването им.

Така с помощта на няколко възглавнички и небрежно метнато на дивана одеало моментално създаваш своето Хюга място, в което те обгръщат спокойствие и уют.

• Плетените чорапи

Добавяме и този безценен атрибут към характеристиките на Хюга, защото докато правехме проучването си за този блог, многократно се натъквахме на него. Хем като шега, хем не, защото всъщност намерихме доста смисъл в него. Само си представихме как си пием чая, сгушени в някое меко одеало и нахлузили дебелите плетени чорапи. Какво по-красноречиво описание за домашен уют от това!

 

 

• Хюга е за това да се чувстваш добре.

До сега говорихме за материалните измерения на Хюга, но същината далеч не е в тях. И свещите, и възглавничките, и чорапите са хубаво нещо, но са съпътстващи фактори. Те само подсилват усещането за уют и комфорт, а го създаваш ти.

Скоро е неделя, денят за блаженство, чуй се с близките си, виж се с приятелите си, почети, разходи се, изяж едно парче домашна торта. Или пък две. Но без угризения и без да го мислиш много. Състоянието на комфорт и уют идва отвътре, затова – приемай себе си и живота с усмивка!

Галерия

Виж в галерията още снимки на домашен уют и спокойна атмосфера.

И помни – Хюга е многолико нещо. Разни хора, разни идеали. Разни хора, разни Хюги.

 

Плетени одеала

Приятни материи

Подредено, без хаос и бъркотия.

Запалени свещи

Любимите книги на любимата етажерка

Удобно легло

Светлина и простор

Свежа зеленина

Ароматен чай

Подреденост и хармония

Радостта е в малките неща

Удоволствие без угризения

Облак от възглавници

Поглед навън. Буквално и преносно.

Събирания с любимите хора

Топли одеала

Кът за четене

Обяд с любимия човек

Повече зеленина у дома

Рафтове с приятни спомени и предмети

Споделени моменти

Простотата на домашния уют

Убежище за студените дни

Връзка с природата

Снимки: pinterest / Del Arte Mebeli

Блог

Не пропускай и останалите ни блог постове и почерпи вдъхновение за собствения си дом или офис! 

Ако имаш въпроси или нужда от съдействие, насреща сме!

Неконвенционален дизайн на кухнята

Вдъхновение заКухнятанетрадиционнен ДИЗАЙН Как не просто да разнообразим познатия облик на кухнята, а тотално да го променим? Вариантите за това са много, но в този блог пост ви показваме един конкретен похват. Събрали сме решения в различни стилове, но обединени от...

Color & Light in Interior Design

Color & Light in Interior Design

Светлината и световете в дизайна на домаСподеляме с вас тези няколко следващи страници, с които участвахме в презентация на темата Colour & Light in Interior Design. Oсвен усет за добър дизайн, има и няколко правила, които успешните дизайнери следват, за да...

Aкцeнти в интериора

Aкцeнти в интериора

АКЦЕНТИ40+ вдъхновяващи идеиТази статия е посветена на това как бързо и лесно да трансформираме белите празни стени в невероятни акцентни елементи. С цвят, картина или красива мебел - вариантите са много, а ние сме събрали страхотни примери как да го направите....

Living Room Ideas Part 2

Living Room Ideas Part 2

ДНЕВНАТАИдеи и интериори VOL.2Продължаваме темата за интериора на дневната с Част 2. Приготвили сме ви нова порция свежи идеи за това толкова важно за дома пространство и се надяваме, че ще откриете нещо полезно и вдъхновяващо за вас. :))) Част 1 можете да намерите в...

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This