fbpx

Искате разнообразие в интериора и вече сте готови да се захванете с проект за обновяване на атмосферата? Ако имате ясна идея за мечтания дом и можете да се справите сами, запрятайте ръкави! В този пост обръщаме специално внимание на стената акцент, която носи специфични черти на интериора и оформя визуален център в дадено помещение или част от него. Хубавото на акцентите е, че могат да се реализират лесно, стига да имате ясна представа какво искате. разгледайте следващите примери и почерпете вдъхновение за акцента във вашия дом!

Ниша в цвят

Когато искате да поставите акцент върху някой ъгъл или ниша от интериора, мислете в цвят. Това е и лесно и бързо решение, което не изисква много време и ресурси – боядисвате само избраната стена или ниша, но все пак  бъдете внимателни в изпълнението – полето с цветът трябва да бъде отсечено много добре. Също така можете да изберете и тапет, вместо да облепвате с тиксо и найлони и да разнясате баки с боя.

Като приключите с полагането на цветовата основа, можете да декорирате с огледало, голяма картина или композиция от картини. А в зависимост от функцията на стаята, добавете пейка, конзолна масичка, бюро или тоалетка. Когато аранжирате група от предмети, имайте впревид техните размери, пропорции и текстури. Повече за тпова можете да намерите тук.

Pinterest

Различна текстура

Освен с цвят, можете да подчертаете една стена и с различна текстура. Всеки материал има различна такава, а опциите ви са безкрайни – различни мазилки, тапети, обшивки, облицовки, тухли, плочи, панели… Повече за текстурите и тяхното значение, можете да намерите тук.

 

КОРИДОРЪТ: Level Up

Коридорът и антрето често остават неглижирани и последни в декорирането, понеже са преходни помещения и прекарваме минимално време там. Все пак входното помещение е първото, което ни посреща в дома и е важно какво настроение задава. Когато  сте готови с дизайна на останалите основни помещения и имате нужда от нов проект, захващайте се с него.

В следвашите два примера ви показваме как да вдъхнете живот на прекалено дългия и задънен коридор – съчетайте функционална част – маса, скрин или пейка, и декоративни елементи – огледало, картина, ваза със сухи цветя и въобще – каквото пожелаете.

 

Pinterest

пластични елементи 

Пластика е всеки обемен елемент, който превръща стената от равнина в триизмерна структура. Това могат да бъдат гипсови рамки, фризове и орнаменти, дървени обшивки и структури от боядисани летви, аранжирани в композиция и хванати към стената.

Пластичните елементи и стената действат визуално като едно монолитно цяло и е за предпочитане да бъдат боядисани в един и същи цвят.  Те дават многопластовост на плоскостта на стената и я обогатяват с игра на светлосенки.

библиотека вкъщи

Ако сте запалени читатели или колекционирате нещо, можете да аранжирате колекциите си книги и предмети на подобен тип високи етажерки. Освен че дизайнът им е изключително актуален, можете да подредите придобивките си по ефектен и елегантен начин.

В зависимост от модела, можете да съчетаете няколко модула, така че да заемете по-мащабна част от стената, или пък да аранжирате с други предмети – кресло, картини, огледало, саксия и др., за да оформите цялостен кът.

Да преосмислим тапетите

Тапетите са един от най-чистите и ,,безболезнени“ начини да трансформираме стена лесно и бързо. Стават все по-модерни и се предлагат в голямо разнообразие. Когато сте решили да използвате тапет, ограничете се до една стена и една шарка. В следващ пост ще обърнем специално внимание на комбинирането на шарки и щампи, които могат успешно да се приложат и при тапетите.

Когато поставяте произведения на изобразителното изкуство върху тапет, трябва да се съобразите с няколко неща. Съвместимост на стиловете, цветовата гама, рамката и паспартуто. Ако тапетът е с интензивен рисунък, нека рамката е контрастна, за да изпъква, а паспартуто – светло и широко, за да има въздух между тапета и изображението.

 

Рinterest

синьото от дълбините

Модата се носи не само в облеклото, но и в интериора. А това синьо е един от любимите ни нюанси! Приковава погледа, има дълбочина и наситеност и добавя характер на стената акцент. Изключително добре си подхожда с топли елементи – всякакви дървени подове и дървени повърхности, плетени кошове, други повърхности в топли тонове, металици с медни или златни оттенъци.

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This