fbpx

Oт много време тенденциите за здравословен начин на живот са особено популярни. Както и многобройни и разнообразни – за важността на движението, за чистия въздух, качествения сън, добрата храна и по-малкото стрес.

 

В този пост ще се опитаме да ви помогнем с въпроса за чистия въздух вкъщи (или офиса) и как да го постигнем по традиционния естествен начин – с растения! Знаем, че в забързаното ежедневие едва ли имате време за грижи и поливане на саксии, но бъдете спокойни – повечето от тях са по-трудни за убиване, отколкото предполагате. А поливане 3-4 пъти в седмицата е минимално усилие за невероятните ползи, които ще получите в замяна.

 

Колкото и да ни е хубаво и приятно у дома, факт е, че въздухът вътре е доста по-мръсен от този вън. Концентрацията на летливи органични съединения (ЛОС или VOCs на англ.), формалдехид и други токсини е от 2-3 до 10 пъти по-висока вътре и причинява главоболие, замаяност, умора, раздразнения на лигавицата и очите (т.нар. sick building syndrome). За щастие растенията се ,,притичват“ на помощ и неутрализират токсините във въздуха а и не само това. Доказано намаляват стреса и подобряват концентрацията и продуктивността ни.

Сега ви показваме топ 12 на растенията, които успешно пречистват въздуха вътре, и какво точно неутрализират.

 

Epipremnum aureum

Епипремнум ауреум идва от Соломоновите острови. Издържливо и бързо  растящо, това растение е идеално за отглеждане в домашни условия. Понеже е влечащо растение, можете да го поставите нависоко и да имате параван от ,,зелен водопад“.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: ксилол, бензен, формалдехид и трихлоретилен.

Phoenix Roebelenii

Феникс робелини е миниатюрна  палма, която можете да отглеждате в саксия и обича слънце и влага.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид и ксилен

Spathiphyllum

 

Спатифилумът, още наричан ,,женско щастие“. Обича влага, през зимата иска ярка светлина, а през лятото – шарена сянка, но отглеждането му никак не е трудно.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид, бензен, въглероден оксид, трихлоретилен и ксилол

Chlorophytum comosum

 

 

Хлорофитиумът, още познат като Зелена лилия, ,,Летящия холендец“ или Spider plant, e един от най-добрите избори за новобранци в гледането на растения или за тези, които досега не са имали особен успех с отглеждането им. Обича светлина и влага, макар че може да издържи и повече време без вода, ако забравите да го полеете.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид и ксилен

Chrysanthemum morifolium

Освен че е изключително красива и ще разкраси интериора и разведри настроението ви, хризантемата действа много благодатно на качествата на въздуха.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид, бензен, ксилен и амоняк

Ficus elastic

 

 

Това е най-известният представител от рода на фикусите и представлява вечно зелено дръвче с тропически произход, а култивираните му форми са изключително разнообразни, така че ще намерите точното за вас. Когато се загледате в лъскавите му листенца, мислено ще се пренесете на някой тропически остров!

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид, ксилен, бензен, трихлоретлиен

Nephrolepis exaltata v. Bostoniesis

 

 Папрат Нефролепсис е непретенциозен за отглеждане, нуждае се от влага и недиректна светлина. Заради естествената му красива аранжировка на листата, можете да го поставите на високо или да го окачите.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид и ксилен

Chrysalidocarpus lutescens

 

Хризалидокарпус лутесценс, позната още като Палма арека или златопера палма, е много подходяща за домашно отглеждане, заради адаптацията й към места с малко светлина. В естествена си среда може да достигне височина от 12 метра, но в домашни условия е в пъти по-малка. Въпреки това, отделете малко повече място за нея.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид, ксилен, бензен, трихлоретлиен, въглероден оксид

Pine Apple plant

Според проучване на НАСА растението ананас е едно от най-пречистващите растения през нощта! Той не неутрализира токсините, но произвежда и освобождава кислород във въздуха през нощта, докато спите. Това доказано подобрава качеството на съня и дори намаля хъркането. Анансът е много издържлив и понася засушаване, но е важно да е на топло.

♦ ♦ ♦

Неутрализира:

Aloe Vera

 Алоето е познато с многобройните си качества -листата му имат антивъзпалителен ефект, полезни са при изгаряния и кожни проблеми. Освен това е и страхотен пречиствател на въздуха!

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид

Sansevieria trifasciata

Сансевиерата е позната с много имена: ,,Меч“, ,,Рицарски меч“, „Свекървен език“ и други. Обича влагата и топлото. Листата и растат право нагоре и имат причудливи и интересни краски.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид, бензен, ксенол, трихлоретилен

Hedera helix

Свикнали сме да виждаме бръшляна най-вече като външно растение, а фасади, обрасли с него, са изключително красиви и живописни. Освен това според НАСА той е номер едно от стайните растения, когато става дума за пречистване на въздуха. В интериора можете да го окачите в кашпа на високо, така че стъблата му да падат надолу, или да си направите зелена стена.

♦ ♦ ♦

Неутрализира: формалдехид и бензен

Освен че намаляват нивата на токсини и правят средата вътре по-здравословна, растенията ни карат да се чувстваме емоционално по-добре. Ние сме живи същества и виреем по-добре сред други живи същества, каквито са растенията. Дайте им нужното количество вода и светлина и ги гледайте с любов, а те ще ви я върнат многократно! 

 Вдъхновете се от предложенията ни за домашна джунгла и създайте своята еко пречиствателна станция с помощта на  етажерката с шкафче и конзолната маса с уникален дизайн! А ако имате въпроси или нужда от съвети за интериора, свържете се с нашия екип! 

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This