fbpx

Домашна вечеря със стил!

Колкото и да е хубаво и топло вкъщи, излизането, срещите с приятели и хапването навън определено липсват на всеки от нас.

Храненето в извъндомашна обстановка, дори когато ресторантите не работят, лесно може да се уреди – на пейка в парка, пикник на полянка и т.н., само че едва след няколко месеца, когато навън не е такъв смразяващ студ. А дотогава?

Направи си домашен…

ТОП ресторант.

Като оставим настрана очевидния позитив на храненето навън, а именно че някой приготвя храната за теб и съответно мие чинии и т.н., другият фактор, който прави храненето в хубав ресторант жадувано преживяване, е начинът на поднасяне на храната.

Дали ще си поръчаш храна за вкъщи, или ще запретнеш ръкави и ще приготвиш домашно ястие зависи само от теб, настроението ти и времето, с което рапзолагаш. А ние пък ще ти покажем няколко начина, с които ще направиш всичко да изглежда още по-апетитно, а атмосферата – елегантна и уютна, защото

Оценяме храната не само с вкусовите си рецептори, а и с очите си.

Керамични съдове с уникален чар

Чаши с различен дизайн

Красиви подложки и салфетки

Дървена маса с красиви детайли

Сервизът

Започваме с детайлите! А какъв по-съществен от сервиза?

Освен че е изключително важен от функционална гледна точка – всеки да има чинийка, от която да яде, той определя и до голяма степен настроението на масата. С цвят, форма и материал. Вярно е, че за зверски гладния най-важната характеристика на една чиния е това да е пълна, но да оставим това настрана. А и все пак човек се храни и с очите, а визуалната пищност на една маса е достатъчно добра предпоставка за добро настроение и духовна ситост.

Богатството на сервизите е безкрайно, материалите, в които се предлагат, също. Препоръчваме ти да се фокусираш върху керамика, порцелан и стъкло. Базовото изискване е за естествени материали с добро качество, а от тук пристъпваме към дизайна.

 

• Ръчна изработка

Естествени, красиви и непринудени. Меките им контури и природни форми придават на атмосферата изключително приятелски, добродушен и топъл тон. Могат да бъдат цветни, бели, черни, с позлатени ръбове, изчистени или с шарки. Можете да си направиш комплект от няколко различни чинии, които се съчетават добре като форма и цветове. Така комбинациите няма да ти омръзнат, а ако някоя случайно се счупи, шансовете да ,,попълниш редиците“ незабелязано за големи.

• С класически дизайн

Те са със симетрични форми и най-често с фигурални релефни акценти по периферията. Имат изискано романтично излъчване, с мека нотка на носталгия по отминали епохи. Можеш да намериш вариант в бяло, защото декорацията ,,предпазва“ от скуката. Или пък заложи на по-сме вариант в цвят.

• С графични мотиви

Сещаш ли се как чашите и чиниите за деца имат малки картинки на дъното, които се виждат чак когато всичко е изядено? Е, за големите пък имат шарки по цялата повърхност! Ние също се радваме на цветни фигурки и шарки, стига разбира се да са с мярка.

При този тип сервиз комбинирай смело! Вземи си чинии с различни мотиви, но в еднакъв цвят или обратното. При многостепенно меню, когато чиниите са една в друга, наслагването на мотивите е голям хит. Използвай десени с различни мащаби и/или шарки, като спазваш цветовата гама. Така ще постигнеп богато разнообразие във формите, но в същото време ще запазиш усещането за цялост на сервиза.

• Микс!

Забавлявай се с комбинации между различните типове и създай свой собствен почерк в декорирането на масата. Ако две неща седят добре заедно, няма значение дали са с една стилистика. 

 

Чаши, чаши, чаши.

Тук се фокусираме върху чашите за студени напитки и ти споделяме нещо, което скоро направихме и смаяхме всичките си гости!

За максимален разкош чашите са…

Много и различни.

За миналите Коледни празници ни се искаше да направим нещо различно за декорацията на масата – за разнообразие и настроение. Вместо да купуваме комплект от еднотипни чаши, съчетахме 12 различни чаши от цветно стъкло – за шестима души, по 2 чаши на човек. Подбрахме ги със сходен стил, с допълващи се цветове – синьо, лилаво, бордо и маслено зелено, и с различни височини. 

При аранжирането на масата вместо да ги поставим до прилежащата чиния, наредихме композиция от всички чаши в центъра на масата. Гарантираме ти, че ефектът е страхотен – заради различните височини, заради наслагването на цветовете, отблясъците и заради самото стъкло и великолепния начин, по който светлината минава през него. 

 

Стъклото – цвят и светлина. Разкош.

 

Още един плюс на ,,насипните“ сервизи  /така започнахме да ги наричаме/ е, че ако някой елемент пострада от случайна небрежност, после лесно можем да компенсираме това. Както вече споменахме при чиниите, това важи с пълна сила и чашите.

Текстури

Както вече сме казвали за текстурите, те са една от най-важните характеристики на заобикалящия ни свят. Благодарение на тях различаваме материалите, получаваме визуална информация и за това какви биха били евентуално при допир. Много често даже носят повече информация за даден предмет от цвета му. Представи си например дървена повърхност с естествени шарки, а сега се опитай мислено да я боядисаш в бяло. Под боята фладерът и релефът на дървото все още се различават, текстурата носи характера на материала.

С това лирическо отклонение искахме да обясним накратко за текстурите. Колкото повече са, толкова по-пищна е картината.

Керамика, порцелан, стъкло – от сервиза за хранене.

Метал – от приборите, някоя сосиера, свещник или декорация.

Текстил – покривка, тишлайфер или салфетки, а на снимката даже има и зебло като подложка. Там практичността е под въпрос, но сега говорим за красотата!

• Керамика и порцелан

Качествени и естествени материали, подходящи за съдовете за хранене.

Вече споменахме за ръчно направените съдове и за тези с класически орнаменти, но формата и украсата им може да бъде всякаква – едноцветни, с небрежни шарки, с геометрични мотиви; с органична форма, с причудлива геометрия, нетрадиционни осмоъгълници или класически кръг.

• Металици

Металиците имат специално отношение към детайлите. Светлината превръща малките метални елементи в съзвездия, блещукащи сред другите предмети на масата.

Металните акценти могат да бъдат постигнати с прибори, свещници, малка сосиера, поднос, позлатени ръбове на чашите или чиниите, тишлайфер или подложки от ламе и всякакви други аксесоари и декорации по масата.

• Дърво

Дървото е изключително топъл материал и намира много приложения при оформлението на масата – чинийки за сухи подправки, купички, дъски за рязане, дървени лъжици за сипване и какво ли още не.

А каква страхотна атмосфера можеш да постигнеш с маса с плот от естествено дърво! Това безспорно повишава многократно нивото на интериора заради визуалния ефект на дървото, да не говорим за хигиенните му качества. Освен това е лесно за реставриране и поправка, а пък и малките дефекти и изхабявания от времето добавят допълнително количество чар.

Повърхността на дървото може да бъде обратена по десетки различни начини, така че да ти пасне перфектно на останалите мебели, и със сигурност е инвестиция, която си заслужава!

• Стъкло

Тази снимка е сама по себе си достатъчно доказателство защо стъклото е невероятен материал!

Чистота, прозрачност, пречупване на светлината, игра със сенките, текстура, наслагване. Красота!

 

Когато искаш и нещо повече

В този момент става въпрос не само за декорацията на масата, а и за самата маса, столовете, кухнята и въобще цялостния интериор!

Това се получава не само когато не си доволен от настоящото си обзавеждане, а и когато просто е дошло времето за нещо ново.

Прочети в специалния ни блог пост, посветен на кухните, какви са едни от най-функционалните елементи на съвременната кухня!

 

Галерия

Още разкошни идеи за свежо настроение и разнообразяване на домашната атмосфера.

Надяваме се, че сме успели да те вдъхновим за визията на твоя домашен ресторант – оазис!

 

Бели с позлатени ръбове

Нежно лавандулово

Красиви подложки и салфетки

Лазурно синьо на топло дърво

Палачинки?! Не, чинии <3

Добрата стара класика

Светлина и простор

Свещи и мека светлина 

Съвършенство в несъвършенството

Чаши с различен дизайн

Чинии далматинци

Черен мат и лъскав металик

Снимки: pinterest

Блог

Не пропускай и останалите ни блог постове и почерпи вдъхновение за собствения си дом или офис! 

Ако имаш въпроси или нужда от съдействие, насреща сме!

Неконвенционален дизайн на кухнята

Вдъхновение заКухнятанетрадиционнен ДИЗАЙН Как не просто да разнообразим познатия облик на кухнята, а тотално да го променим? Вариантите за това са много, но в този блог пост ви показваме един конкретен похват. Събрали сме решения в различни стилове, но обединени от...

Color & Light in Interior Design

Color & Light in Interior Design

Светлината и световете в дизайна на домаСподеляме с вас тези няколко следващи страници, с които участвахме в презентация на темата Colour & Light in Interior Design. Oсвен усет за добър дизайн, има и няколко правила, които успешните дизайнери следват, за да...

Aкцeнти в интериора

Aкцeнти в интериора

АКЦЕНТИ40+ вдъхновяващи идеиТази статия е посветена на това как бързо и лесно да трансформираме белите празни стени в невероятни акцентни елементи. С цвят, картина или красива мебел - вариантите са много, а ние сме събрали страхотни примери как да го направите....

Living Room Ideas Part 2

Living Room Ideas Part 2

ДНЕВНАТАИдеи и интериори VOL.2Продължаваме темата за интериора на дневната с Част 2. Приготвили сме ви нова порция свежи идеи за това толкова важно за дома пространство и се надяваме, че ще откриете нещо полезно и вдъхновяващо за вас. :))) Част 1 можете да намерите в...

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This