fbpx

Независимо дали сте запалени кулинари, или обичате да гледате кухнята от безопасно разстояние, тя е едно от най-важните помещения в дома.

Всичко хубаво се случва в кухнята – от сутрешното кафе, което залива с благоухания целия дом и ни подготвя за забързания ден, до вечерята, когато цялото семейство се събира, за да си отдъхне и разпусне, да хапне и да сподели своя ден с близките си.
Кухнята е главно помещение и за нея е също толкова важно да е практична и удобна, колкото и красива, с модерен дизайн. Тя трябва да отговаря на желанията и изискванията на съвременните домакини, да е компактна, но и достатъчно голяма за различните дейности, които се случват в нея.

Освен че всеки има свое собствено виждане за мечтаната кухня, има и някои допълнения, които не само ни улесняват, а направо правят готвенето удоволствие.

 

 

Изключително съществени и полезни за функционирането на съвременната кухня са екстрите, които поддържат реда. Това са организацонните кошници, кошниците за бутилки, кухненските органайзери, вградени или в чекмедже, или скрити зад някоя вратичка, големите издърпващи килери и много други. Елементът, който набира все по-голяма популярност пък е кухненският остров. Той може да бъде използван за бързо похапване сутрин или за следобедна закуска. За да съчетавате готвенето с работата – докато приготвяте вечерята, можете да свършите някоя малка задачка за офиса. За да прекарвате повече време с децата – докато вие готвите, те могат да играят, рисуват или пишат домашни например. Вижте някои от най-важнте кухненски допълнения по-надолу.

Разгледайте някои от най-функционалните елементи за дизайна на съвременната кухня и се вдъхновете за вашата! Ако вече сте започнали да планирате ремонт или искате нова кухня, можете да използвате някои от тези идеи и да се свържете с нас, за да ви помогнем да създадете своята кухня мечта с функционален и впечатляващ дизайн!
холна маса в синьо
БАР Плот

Както вече споменахме, бар плотът е особено удобен – за  да похапнем набързо, за да си изпием кафето или чая сутрин, за да можем да настаним на него децата, докато готвим, или когато се събираме с компания.

 

холна маса в синьо
Кухненски ОСТРОВ

Островът е изключително удобен елемент за съвременния дом, стига разбира се да имате място за него.  Структурира пространството по нестандартен начин и можете да разположите котлони, печка или мивка на него.

 

холна маса в синьо

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Позициите на хладилника, мивката и печката са от ключово значение за успешното функциониране на една кухня. Независимо каква е конфигурацията й, тези три електроуреда формират т.нар. кухненски триъгълник. Той трябва да бъде с оптимални размери – достатъчно голям, за да е  удобна работата, но и не прекалено голям, иначе ще навъртите километри, докато сновете между хладилника, печката и мивката.Обикновено те следват логиката на процесите – вземаме продуктите от хладилника, измиваме ги, подготвяме ги и ги готвим.

Печката или мивката могат да бъдат изнесени на кухненски остров, а самият остров да бъде използван и като плот за хранене с по-високи столове.
холна-маса-с-чекмеджета-и-арт-детайли
ПОДВИЖЕН КИЛЕР

Това е изключително удобно приспособление, което намира все по-голямо приложение в съвременната кухня. Ако нямате отделно помещение за склад или килер, то такъв тип шкаф ще  ви свърши перфектна работа за съхранение на сухи продукти и съставки.

Предимството му е, че няма нужда да ровите навътре по шкафовете, нито ще разредите всичко, докато стигнете нещата най-отвътре. Просто дърпате дръжката,механизмът изважда целия килер, осигурявайки лесен достъп, а вие все едно имате малък супермаркет вкъщи.

В зависимост от предпочитанията ви, можете да изберете механизми с различни размери и начини на затваряне. Имайте предвид и какво и колко бихте искали да побирате в килера, за да прецените каква товароносимост ви трябва.

холна маса в синьо
НЕСТАНДАРТНОСТ

Кухнята е едно от помещенията, в които мултифункционалността е задължителна и можем да проявим най-големи дози на нестандартност.

Така например един първоначално обикновен шкаф, след като се разгърне, се оказва място за съхранение на продукти, на електроуреди, които не ползваме много често, на прибори и на подправки, подредени в специални тесни етажерки на вратите.

Самият шкаф е и допълнение към работния плот, защото има подходящо пространство с добра височина за работа.

холна маса в синьо
СКРИТО в шкафче

Koгато на плота имате прекалено много електроуреди, бурканчета с кафе, подправки и т.н., можете да ги организирате по този начин.

Предимството е очевидно – затваряте вратата и всичко остава скрито, а докато пък работите в тази ,,ниша“, ползвате и ширината на плота отпред. Изключително удобно за кафе машина, кана за чай или микровълнова фурна например.

Механизмът трябва да бъде за повдигаща врата, за да не пометете случайно нещо от плота при отваряне или затваряне.

 

холна маса в синьо
Организация в ДЕТАЙЛИ

Малките неща правят големите разлики. Същото се отнася и за дизайна на кухнята. Подобно приспособление може да бъде добавено впоследствие към вратата на някой шкаф, за да поддържате всичко в перфектен ред.

холна маса в синьо
ВЕРТИКАЛНО оганизиране

Свикнали сме тави, скари и всякакви плоски кухненски пособия да бъдат наредени едно върху друго, но колко по-удобно би било, ако ги подреждахме така? Лесно, с добра видимост към всичко и удобен достъп.

 

холна маса в синьо
КИЛЕР от чекмеджета

Това е алтернатива на шкафовете с големи вертикални механизми като ,,подвижни килери“, които ви показахме по-рано.

Няма нужда да ровите навътре по шкафовете, за да достигнете продуктите в дъното. Вместо това издърпвате чекмеджето и имате лесен достъп до всичко на рафта.

холна маса в синьо
МАКСИМАЛНО оползотворяване

Можете да допълните крайните страници на кухненските си шкафове  с етажерки или подобен плитък шкаф за ключове и дреболии.

Оптимизаирайте максимално пространството, с което разполагате, а такива малки добавки се оказват изключително полезни.

 

холна маса в синьо
Мястото около МИВКАТА

С подобен тип чекмеджета няма да губите пространството около мивката.

Формата му е с изрязан джоб за коритото, а оформените кутии може да използвате за съхранение на по-малки пособия – прибори, пликове и т.н.

холна маса в синьо
Трудно достъпни ЪГЛИ

Обикновено в шкафовете със ,,сляп ъгъл“ набутваме неща, които използваме по-рядко, но така или иначе когато се стигне до изваждането им, трябва да махнем всичко от целия пкаф.

За щастие има механизми, които осигуряват лесен и бърз достъп дори за най-вътрешните ъгли.

 

холна маса в синьо

Оползотворете всяка НИША

Ако имате плитка ниша, пространство между колони или каквото и да е пространство с дълбочина 15-20 см, можете да го използвате като малък килер.

Малката дълбочина даже е предимство, защото виждате едновременно всичко, имате лесен достъп и няма нужда да бъркате до дъното на шкафа, за да стигнете последния буркан с лютеница например.

Можете да оставите отворен, да сложите преграда от текстил или пък да затворите с плътни вратички.

 

холна маса в синьо

РАФТОВЕ вместо шкафове

Почитатели сме на отворените рафтове и противно на мнението, че събират много прах, поддръжката им всъщност изобщо не е трудна!

Придават усещане за лекота в интериора и все пак могат да бъдат комбинирани и със затворени шкафове.

Наредете най-употребяваната посуда, най-използваните кухненски принадлежности или красива декорация и воала! имате нестандартна  и стилна кухня.

 

Снимки: pinterest.com

Разгледайте нашите предложения за модерен дизайн и се вдъхновете за вашия дом! Направете кухнята си уникална и различна от всички останали и блеснете не само с практичност, но и със страхотен стил.  Свържете се с нас, за да ви помогнем да създадете своята кухня мечта с функционален и впечатляващ дизайн!

Снимки: Del Arte Mebeli

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This