fbpx

Естественото дърво

…в кухнята

Предимства и съвети за поддръжка

Едва ли има друг материал, който  да излъчва такава мека топлина и усещане за уют, както дървото. Независимо от начина му на обработка, дървото винаги извисява интериора, когато присъства в него. А възможностите за вида на масива, обработката на повърхността и вероятните комбинации са страшно много! Лак, байц, вакса с ефект, вакса без ефект, протектор, шеллак, безцветно масло – всичко е възможно, когато става въпрос за дървесина. Дори боя – плътна или прозирна, така че да личи красивата шарка на материала. И то във всякакви цветове. Маса в синьо? Да! А конзола в червено? Да! Ами етажерка с лилави рафтове? Сещате се – отново да. Всичко може с този невероятен материал.

Красота. 

Простота.

Вечност.

При правилна поддръжка на практика дървото е вечен материал, знаете, че може да издържа стотици години. А освен това може да претърпява много трансформации само с различна обработка на повърхността му, защото масивната дървесина е еднороден материал в цялата си структура. Да речем, че в момента е с тъмен байц и лак – само за няколко дни с обработване на повърхността може да придобие съвсем различен вид! Вдлъбнатини, драскотини, отчупвания и т.н също могат да бъдат безследно заличени с няколко опитни хватки и майсторство. Страхотно, нали!

Кухненски плотове

Със сигурност някои от вас са попадали на снимки на кухни с красиви дървени плотове. И докато им се любувате и се унасяте в мисли как бихте се развихрили в такава кухня, един глас рязко прекъсва захласа ви и предизвикателно пита: ,, А тоя дървен плот по колко пъти на ден ще го бършеш?!“ Е, ние сме тук да поспорим с този глас и да се опитаме да го оборим.

Не твърдим, че дървеният плот не изисква грижа или пък че няма да има нужда да позабърсвате с кърпа около мивката, когато се разплиска вода. Да, това е една от основните тревоги на домакините що се отнася до плотовете от естествено дърво – попадането на прекомерна влага в материала, което води до неговото раздуване и деформация. Но пък решението на този проблем е наистина просто и се крие в правилното третиране на повърхностния слой на дървената плоскост – с протектори и топ масла за дърво, които запечатват повърхността и я предпазват от вода. Такъв тип масла придават прозрачно покритие на базата на естествени растителни масла, което за щастие нито се напуква, нито се бели. А като бонус е устойчиво на вино, бира, чай, кафе и всички любими напитки.
Ако избирате сами, важно е да знаете, че маслото трябва да е безопасно за храни. Това задължително трябва да го пише в инструкциите за употреба.

След като дървената повърхност е третирана с маслото, попадналата върху нея вода формира отделни капчици, а не локви. По този начин съвсем лесно можете да различите дали плотът се нуждае от нов слой покритие. Това е периодична процедура, която се налага да се повтаря през известно време в зависимост от продукта и е изключително лесна: масло+ памучна кърпа+5 минути. И воала! Повърхността отново е защитена :).

 

За да запечатате повърхността на дървения плот, са ви необходими памучна кърпа и  запечатващото масло. То се нанася по  дървесната шарка, на тънки слоеве и се оставя да изсъхне и попие в дървото за няколко часа при подходяща вентилация.

В зависимост от състоянието на повърхността и дали има натрупвания, може предварително да използвате шпакла и шкурка, за да махнете наслоявания и да загладите повърхността.

Споделен опит

В блог поста на една жена – любителка на дървените плотове, тя споделя своите вълнения, когато мечтата й за такива се сбъдва и най-после се сдобива с тях.

Съвсем открито заявява, че не смята да им ,,робува“ и обожава чаровния начин, по който дървото се променя във времето. А първоначалните й тревоги се простирали между чашата червено вино, с която се възнаграждава почти всяка вечер, любимите на дъщеря й боровинки и съвсем искреното й признание, че не е от домакините, които моментално отстраняват всяка прашинка или капка, попаднала в кухнята й.

Все пак ,,гъделът“ на мерака за дървен плот отстранява всяко колебание и тя решава да трансформира тогавашната си кухня в своята кухня-мечта.

Няколко години по-късно дървените плотове не са мръднали и то при солидно готвене,  месене на теста и директно рязане върху плота. А начинът й за поддържка не е по-сложен от това, което вече описахме, и е изключително лесен за кухненски плотове. По надолу можете да видите процесът нагледно стъпка по стъпка.

1. Премахват се натрупванията или петната, ако случайно има такива. Можете да използвате шпакла, скрепер за стъкло или ножче на бръсначка, като не натискате, а остъргвате съвсем леко.

2. След като е почистена, повърхността се минава с шкурка, за да се заглади, като можете да използвате и ръчен шлайф – ръкохватка, за която се захваща парче фина шкурка.

3. Плотът се почиства, за да няма останали прашинки след обработката и шкуренето – най-добре с леко влажна кърпа. Изчаква се малко, за да е напълно сух, и се нанася маслото.

4. Маслото се разнася с памучна кърпа по дължината на дървесните влакна и се оставя да попие. След като изтече указаното време в инструкциите, излишното количество – ако има такова, се забърсва със суха кърпа.

Любители на дървото

Дървото наистина е уникален материал. Естествено е, с антибактериални свойства, подлежи на поправки и многобройни трансформации, държи се във времето и остарява красиво. Да не забравяме и безспорните му естетически качества.

Така че ако сте мислили за дървени плотове за кухнята си, но имате известни притеснения, дано с този пост сме успели да разсеем повечето от тях.

А сега се насладете на галерията ни, където сме подбрали още вдъхновяващи дизайни. Надяваме се да сме ви били полезни! Не забравяйте да ни последвате 🙂 <3

 

Галерия

Снимки: pinterest / Del Arte Mebeli

Абонирай се за нашия бюлетин.

Получавай новини за най-новите ни предложения, специални оферти, ПРОМО кодове и вдъхновяващи блог постове.

Успешна регистрация.

Pin It on Pinterest

Share This